Nerandate reikiamos įrangos? Susisiekite ir gaukite komercinį pasiūlymą per 24 val.
AUKŠTOS KOKYBĖS PROFESIONALI ĮRANGA
NEMOKAMAS PRISTATYMAS VISOJE LIETUVOJE
MŪSŲ SERVISO KOMANDA KVALIFIKUOTI SPECIALISTAI
IŠSKIRTINIS DĖMESYS MŪSŲ KLIENTAMS
AUDORES > Straipsniai

Profesionalios sulčiaspaudės ir jų tipai

Jei bet kuri kavinė, ledainė ar baras skelbtų svarbiausio baro įrenginio rinkimus, antrąją vietą po kavos aparato užimtų profesionali sulčiaspaudė.

Sulčiaspaudžių pasirinkimas – gausus. O norint siūlyti įvairų sulčių asortimentą, viešojo maitinimo įstaigai gali prireikti ne vieno įrenginio. Kadangi variantų – išties daug, tinkamiausias pasirinkimas kelia nemažai dvejonių. Šis vadovas padės lengviau apsispręsti.

Kas tinka mano verslui?

Profesionalams skirtų sulčiauspaudžių tipus aptarsime kiek vėliau. Prieš tai reikia išsiaiškinti, kuris iš jų geriausiai atitinka jūsų verslo poreikius ir tikslus.

Siekiant rasti tinkamiausią sulčiaspaudę, visų pirma įvertinkite meniu: kokių sulčių – vaisių, daržovių, uogų ar daigų – spausite daugiausiai? Taip pat svarbu apskaičiuoti numatomas gamybos apimtis.

Trumpai tariant, poreikį apibrėžia du pagrindiniai aspektai:

  • iš kokios rūšies produktų (citrusų, šakniavaisių ar kt.) ketinate spausti sultis? Sulčiaspaudės tipas turi atitikti konkrečią vaisių ar daržovių rūšį;
  • kiek sulčių planuojate pagaminti per valandą? Atsakymas pasufleruos, kokio našumo įrenginio jums reikia. Pvz., jei norite išspausti šviežių citrinų sulčių kokteiliams, rankinė sulčiaspaudė gali būti kaip tik. O jei prekiausite šviežiai spaustomis sultimis buteliuose, reikės didesnio tūrio įrenginio.

Sulčiaspaudžių tipai

Profesionalaus naudojimo sulčiaspaudės skirstomos pagal tai, iš kokios žaliavos bus spaudžiamos sultys (iš citrusinių vaisių arba iš kitų vaisių, daržovių, žalumynų); ir pagal veikimo mechanizmą.

Citrusinių vaisių sulčiaspaudės

Citrusų sulčiaspaudės skirstomos į šias pagrindines grupes: rankinės-mechaninės, elektrinės ir automatinės (iš dalies arba visiškai automatizuotos, skirtos savitarnai). Sprendžiant, ką įsigyti, dėmesį reikėtų atkreipti į:

  • galingumą,
  • variklių garsą, ypač jeigu planuojate statyti atviroje vietoje,
  • reikalavimus priežiūrai.

Rankinė-mechaninė citrusų sulčiaspaudė. Naudojama be elektros ir tinka spaudžiant nedidelį kiekį, kai sultimis tereikia papildyti ruošiamą gėrimą ar patiekalą.

Elektrinė citrusų sulčiaspaudė. Šio tipo prietaisuose įmontuotas motorizuotas besisukantis slankiklis, kuris pašalina sultis iš vaisiaus. Perpjovus vaisių perpus ir nupjautą dalį prispaudus prie slankiklio, prasideda sulčių spaudimas.

Privalumas – spaudimo kontrolė, kad sultys būtų išspaustos tik iš vaisiaus, o ne žievės (ji gali apkartinti sultis).

Trūkumas – laiko sąnaudos, nes darbuotojas vis tiek privalo dalyvauti procese. Tai pabrangina produkto savikainą.

Automatinė citrusų sulčiaspaudė. Automatinės sulčiaspaudės dažniausiai skirtos apelsinams ir yra tinkamiausios ten, kur parduodama daug natūralių sulčių. Kol sultys spaudžiamos, darbuotojas gali užsiimti kita veikla – tik svarbu pasirūpinti, kad įrenginyje visada būtų vaisių ir bei reguliariai ištuštinti atliekų bakelį. Vienintelis trūkumas – žaliava ne visada išspaudžiama maksimaliai efekyviai, tad neįmanoma kontroliuoti išeigos.

Yra ir visiškai automatizuotų sulčiaspaudžių, kurios statomos savitarnos principu veikiančiose vietose. Tokiuose prietaisuose įprastai užtenka tiesiog nulenkti svirtelę, kad sultys pradėtų bėgti, ir po to spustelėti sustabdymo mygtuką.

Citrusinių sulčiaspaudžių rinkos lyderis – prancūzų gamintojas „Santos“, kurio įrenginiai pritaikomi bet kokio tipo maitinimo įstaigoms. Sulčiaspaudėse įrengti galingi tyliaeigiai varikliai, todėl jas galima statyti tiek bare, tiek virtuvėje, ir gaminti didelius sulčių kiekius užtikrinant maksimalų spaudimą iki paskutinio lašo bei nepertraukiamą našų darbą. Funkcionalus dizainas užtikrina paprastą įrenginių naudojimą ir lengvą priežiūrą. Tvirtas itin kokybiško nerūdijančio plieno korpusas garantuoja įrenginio patvarumą ir ilgaamžiškumą.

Vaisių ir daržovių sulčiaspaudės

Jei planuojate spausti ne tik citrusų, bet ir kaulavaisių, šakniavaisių, žalumynų ir kitų derliaus gėrybių sultis, prireiks įsigyti vaisių ir daržovių sulčiaspaudę. Jos skirstomos į tris tipus: lėtaeigės, išcentrinės-universalios ir automatinės sulčiaspaudės- trintuvės.

Lėtaeigė vaisių ir daržovių sulčiaspaudė. Tai – traiškymo principu veikiantis įrenginys su šalto spaudimo sistema. Ji labiausiai tinka tokiose viešojo maitinimo vietose, kuriose daug dėmesio skiriama maistinėms vaisių ir daržovių medžiagoms išsaugoti. Įrenginyje įmontuotas lėtai besisukantis sraigtas arba krumpliaračiai, kurie traiškydami išsaugo ne tik ląstelieną, bet ir maksimalų vitaminų bei mineralų kiekį. Todėl sultys būna sočios, tirštos ir tinka kaip puikus užkandis.

Rinkdamiesi tokio tipo įrenginį, įvertinkite du ypatumus: lėtesnį nei universalių sulčiaspaudžių greitį bei ilgesnį valymo procesą. Jei norėsite spausti skirtingas sultis, kaskart keičiant naudojamą žaliavą, reikės išvalyti ir patį prietaisą.

Išcentrinė vaisių ir daržovių sulčiaspaudė. Ideali dideliems kiekiams ir intensyviam kasdieniam naudojimui, nes yra ilgaamžė ir sultis spaudžia itin greitai. Profesionalams skirtų įrenginių ašmenys – tvirti, pagaminti iš nerūdijančio plieno.

Išcentrinė jėga efektyviai atskiria sultis nuo minkštimo. Gaunamas skaidrus ir gaivus gėrimas – kitoks, nei sodrios ir tirštos sultys, spaudžiamos su lėtaeigėmis sulčiaspaudėmis.

Tai vienas dažniausių pasirinkimų viešojo maitinimo sektoriuje. Populiarumą lemia universalumas: galima spausti ne tik įvairius vaisius ir daržoves, bet ir uogas ar želmenis. Kitas privalumas – trumpesnis žaliavų paruošimas, nes į tokią sulčiaspaudę galima dėti didesnį vaisių ar daržovę.

Trūkumai: dėl kaistančių metalinių korpusų gali nebelikti dalies maistingųjų medžiagų, o dėl didelio spaudimo greičio sultys sluoksniuojasi ir formuojasi putos. Šio tipo sulčiaspaudės – triukšmingesnės, todėl dažniausiai statomos virtuvėje.

Automatinė vaisių ir daržovių sulčiaspaudė-trintuvė. Veikia spausdama produktą per sietą ir atskirdama sėklas bei odeles. Ypač tinka pomidorams, avietėms, obuoliams ir kitiems vaisiams bei daržovėms su tvirta žieve ir daug sėklų.