Nerandate reikiamos įrangos? Susisiekite ir gaukite komercinį pasiūlymą per 24 val.
AUKŠTOS KOKYBĖS PROFESIONALI ĮRANGA
NEMOKAMAS PRISTATYMAS VISOJE LIETUVOJE
MŪSŲ SERVISO KOMANDA KVALIFIKUOTI SPECIALISTAI
IŠSKIRTINIS DĖMESYS MŪSŲ KLIENTAMS
AUDORES > Straipsniai

Profesionalios viryklės pasirinkimo dilemos

Profesionalioje virtuvėje galima naudoti ne vieno, o kelių tipų profesionalias virykles. Bet kokios jos, ir kurią išsirinkti? Vieno atsakymo nėra, nes viryklės pasirinkimas priklauso nuo virtuvės dydžio ir pajėgumų, maisto gaminimo specifikos ir, žinoma, meniu. Apie viską iš pradžių.

Elektrinė ar dujinė profesionali viryklė?

Didžiausia dilema iki šiol – kokią viryklė pasirinkti? Dujinės viryklės yra ekonomiškos, bet elektrinės irgi turi savų pliusų. Rinkdamiesi viryklę pagal energijos tipą, atkreipkite dėmesį į šiuos momentus:

  • Dujinės viryklės eksploatacijos kaina mažesnė
  • Dujinės viryklės naudojimas nėra itin saugus, todėl būtina dirbti atsargiai – netikėtai užgesinus viryklę galimas dujų nuotėkis, iškyrus modelius, kurie turi apsaugą nuo dujų nutekėjimo
  • Dujinės viryklės temperatūrą duoda iš karto, tuo tarpu elektrinės viryklės indus įkaitinti užtrunka šiek tiek ilgiau, išskyrus virykles kaitinamas indukcijos principu
  • Elektrinės viryklės yra saugesnės nei dujinės
  • Saugiausios ir efektyviausios viryklės yra indukcinės, tačiau jos dar nėra plačiai paplitusios dėl aukštos kainos.
  • Dujinės viryklės prijungimas reikalauja šios srities specialistų – kad viryklė būtų saugi ir patikima.

Kurią viryklę rinksitės, priklauso nuo kiekvieno restorano darbo įpročių. Jei tai kiniško maisto restoranas, rinktis reiktų dujines virykles, pageidautina su „wok“ indams pritaikytomis kaitlentėmis. Jei tai picerija, pakaks ir elektrinių viryklių, nes pagrindiniai patiekalai ruošiami specialiose krosnyse, o ant viryklės verdamos tik sriubos, daromi padažai ir kiti papildantys patiekalai. Keptos mėsos restorane, garsėjančiame savo „grill“ patiekalais, greičiausiai reikės elektrinio arba dujinio griliaus. Daug kas priklauso nuo gaminamų patiekalų, todėl prieš įsigyjant profesionalią viryklę reikėtųpasikonsultuoti su profesionalais.

Viryklių rūšys

Profesionalių viryklių rūšys yra 4:

1. Dujinė viryklė. Dujinės viryklės yra kaitinamos gamtinėmis arba suskystintomis dujomis. Reikalingas dujų tiekimas arba dujų balionai.

2. Elektrinė viryklė. Galingos elektrinės viryklės tinka bet kokio maisto ruošimui.

3. Indukcinės kaitlentės. Indukcijos principas paprastas – gana silpnos elektros srovės sugeneruotas magnetinis laukas reaguoja su plieniniais indais ir juos įkaitina. Kaitinama tik sąlyčio vieta, todėl indukcinė kaitlentė yra visiškai saugi ir labiausiai efektyvi.

4. Wok kaitlentės. Specialiems Wok (įdubusiems) indams pritaikytos elektrinės, dujinės ar indukcinės kaitlentės, skirtos kiniško maisto paruošimui.

Prie viryklių galima būtų priskirti ir grilius, bet jie nėra tokie universalūs ir naudojami tik tam tikriems patiekalams gaminti.

Viryklės pagal formą

Viryklės yra 4 skirtingų formų. Taip jas paprasčiau pritaikyti prie esamų arba planuojamų virtuvės įrengimų.

1. Pastatomos viryklės ir kaitlentės. Tai nedidelės ant stalviršio pastatomos viryklės ir kaitlentės. Tiesiog pastatote, įjungiate į elektros tinklą ir naudojatės. Trūksta vietos – nuimate ir dirbate toliau. Labai patogu ir praktiška.

2. Viryklės su stovu. Viryklė yra iš karto sumontuota ant stovo – keturių kojų su lentynėle. Ji skirta susikrauti įvairiems indams, labai retai maisto produktams (reikia atsižvelgti į galiojančias higienos normas, tad ne visus produktus tokiose lentynose galima laikyti).

3. Viryklės su orkaite arba spintele. Viryklė yra iš karto sumontuota kartu su po ja esančia orkaite arba indams, produktams susidėti skirta spintele.

4. Orkaitės. Gali būti sumontuotos 1-3 orkaitės ant to paties rėmo. Toks prietaisas neturi kaitlentės, tik orkaites (dujines arba elektrines). Orkaitės gali būti pastatomos, su stovu ir su spintele.

Viryklės taip pat skirstomos ir pagal virimo plokštumos tipus. Jos paprastai yra keturios:

1. Atviros kaitvietės. Priklausomai nuo dydžio, gali būti 1, 2, 4, 6 kaitvietės. Nesvarbu, ar tai dujinė viryklė, ar elektrinė, kaitvietės yra išdėstytos patogiu atstumu viena nuo kitos, kad tilptų didesni maisto gaminimo indai.

2. Vientisinė plokštuma. Viryklė neturi atvirų kaitviečių, kaitinimo elementai (gali būti dujiniai arba elektriniai) yra paslėpti po vientisine plieno plokštuma. Ant tokios viryklės patogu kepti blynus, kiaušinius, virti sriubą, gaminti padažus.

3. Kombinuotos viryklės su atviromis kaitvietėmis ir vientisa plokštuma. Didelė viryklė gali turėti ir 4 kaitvietes bei vieną vientisinę plokštumą. Toks universalus sprendimas tinka itin vietą taupančioms virtuvėms.

4. Stiklo-keramikinės kaitlentės. Tai speciali viryklė, dažnai pasitaikanti namuose. Elektrinės viryklės kaitvietės yra paslėptos po truputį permatoma stiklo-keramine plokštuma.

Profesionalios viryklės yra patvarios, pagamintos iš aukštos kokybės nerūdijančio plieno, todėl stovi stabiliai. Jų aukštis yra standartinis, kad nesunkiai įsilietų į bendrą virtuvės įrengimų „kolektyvą“.

Primename, kad trijų fazių elektrinės viryklės, taip pat ir dujinės viryklės turi būti prijungiamos tik kvalifikuotų meistrų. Tik taip galima užtikrinti darbuotojų ir visų patalpų saugumą.

Prieš įsigydami profesionalias virykles, pasikonsultuokite su specialistais, kurie patars, kurie modeliai jums tinkamiausi pagal gamybos apimtis, darbo specifiką ir sąnaudas. Mūsų tikslas – padėti jums sutaupyti.